BETONIVUORI
fiseen

Betonin pumppaus

Yleistä ennen betonin pumppausta ja valua

On hyvä huomioida ennen betonivalua, että työmaalle johtava tie on tarpeeksi kova (talvella hyvin hiekoitettu, varsinkin jos on mäkinen). Täydessä lastissa oleva betonipumppuauto (eli pumi) saattaa painaa jopa 33 tonnia ja sen ylösnostaminen tien sorruttua alta ei ole helppo tehtävä. Samoin se kohta työmaalla, mihin pumi ”pedataan” (toisin sanoen tuetaan pumin omilla tukijaloilla) täytyy olla alustaltaan kova, ettei pumi kaadu painopisteen siirryttyä sinne, mihin puomi ojentuu.

Lämpötila ja betonin määrä

Betonipumppauksen ja betonivalun lämpötilan alaraja on -15°C. Kaikenlaisia valuja voi tehdä periaatteessa myös talviaikaan. Talvella käytetään joko ns. pakkasbetonia (betonin seassa on veden jäätymistä estävää ainetta) tai betonin seassa oleva vesi on lämmitetty (+30°C – +40°C).

Tarvittavaa betonin määrää pystyy harvoin arvioimaan litralleen oikein ja usein sitä tilataan hieman ylimääräistä, koska säiliöön ja letkuihin jää aina jonkin verran betonia. Usein kuljettajamme kysyykin, voiko loppubetonin jättää työmaalle. Jos tällöin on tiedossa esim. roskakatoksen tai autotallin paikka, voi loppubetonin hyödyntää vaikka tällaisen pohjaan. Jos betonia ei voida jättää työmaalle, se joudutaan kuljettamaan pois asiakkaan kustannuksella. Laskutus tehdään pumpattujen kuutioiden määrästä, mutta on hyvä huomioida, että pienin toimitettava määrä on 1 m³.

Betonin pumppaus, betonivalu

Kuvia